Desert cozonaci cu smantana in aluat

de Andra_Constantinescu in Dulciuri, 23 Apr 2020 | 6567 vizualizari

 

Aluaturi de casa
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Savori urbane.
A iesit un cozonac foarte bun.
Desigur, eu i-am facut o umplutura care este pe placul nostru.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 35 g drojdie proaspata
  • 35 g zahar tos
  • 300 ml lapte cald
  • 100 g unt moale (82% grasime)
  • 250 g smantana (25% grasime)
  • 120 g zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 2 plicuri zahar vanilinat (8 g/plic)
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • coaja de la o lamaie crescuta in gospodarie
  • 900 g faina (sau cat cuprinde)
  • 2 linguri ulei
  • Umplutura:
  • 4 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • esenta de rom
  • 200 g nuca taiata grosier
  • 100 g stafide aurii
  • 400 g rahat taiat cubulete
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte
  • 2 linguri zahar tos
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci cu smantana in aluat:

Se freaca drojdia cu zaharul tos pana cand devine lichida. Se adauga laptele cald si 100 g faina cernuta. Se amesteca totul si se lasa sa creasca la loc cald.

Dupa aceea, peste maiaua rezultata se adauga untul, smantana, zaharul pudra, galbenusurile, sarea, zaharul vanilinat, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie si faina (treptat si cat cuprinde). Se framanta totul, adaugand uleiul la final, pana cand se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa sa creasca la loc cald.

Intre timp, se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se incorporeaza cacaua, apoi esenta de rom, nucile si stafidele.

Aluatul crescut se imparte in doua parti egale.

Se intinde o parte din aluat cu ajutorul sucitorului pe masa de lucru infainata. Se unge cu jumatate din albusurile amestecate cu cacao, nuci si stafide. Se presara pe deasupra jumatate din rahatul taiat cubulete si se ruleaza foaia de aluat. Se transfera cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Pentru cozonacul impletit, se imparte aluatul ramas in doua. Se intinde o parte si se unge cu jumatate din albusurile care au ramas. Se presara pe deasupra jumatate din rahatul care a ramas si se ruleaza foaia de aluat. Se procedeaza in mod similar si cu cealalta parte de aluat, apoi cele doua parti se impletesc. Se transfera cozonacul cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Cozonacii se mai lasa sa creasca timp de 10 minute, apoi se ung cu un galbenus amestecat cu o lingura de lapte si se presara zahar pe deasupra lor. Se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci cu smantana in aluat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Catalina L 1

23.04.2020, 21:47

minunat

dantes 1

26.04.2020, 10:49

Bun!

katty 1

27.04.2021, 08:35

Nu am facut pana acum cozonac cu smantana, insa anul asta am in plan o portie!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura saseasca cu branza dulce si merisoare